Svadbene torte se rade u različitim veličinama što zavisi od broja gostiju i želje mladenaca.

Moderni poslastičari i dizajneri koji rade dekoraciju na svadbenoj torti u današnje vreme koriste razne sastojke i alate za stvaranje dekoracije koja obično odražava ličnost i ideju mladenaca.
Da li ste znali da je svadbena torta prvobitno bila predmet luksuza i znak socijalnog statusa. Što je veća torta to je označavalo i veći društveni položaj.

Savremena svadbena torta je izrasla iz nekoliko različitih etničkih tradicija. Jedna od prvih tradicija počela je u Starom Rimu gde se kolač lomio iznad mladine glave kako bi doneo sreću paru koji se venčava.

Svadbene torte u Engleskoj su bile tradicionalno voćne često prelivene marcipanom. Takođe su kolači ređani visoko i mladenci su morali iznad njih da se poljube. Uspešan poljubac značio bi da su zagarantovali preosperitetan zajednički život.
Najranija slatka svadbena torta je poznata kao Banburi kolač koji je postao popularan u 1655godini.
U 17.Veku su se koa svadbena torta pravila dva kolača, jedan za mladoženju i jedan za mladu. Mladin kolač je bio veći I u svetlim bojama, a kolač za mldoženju je bio tamnijih boja i manje veličine. Vremenom su mladoženjine torte izumrle, a oslate su mladine torte što se pretvorilo u glavnu svadbenu tortu koja uveličlava događaj venčanja sve do danas.
Nekada su se svadbene torte pravile sa što više voća koje je označavalo plodnost i prosperitet.
Još jedan od najočiglednijih simboličnih tradicija svadbenih torti je ta da torta mora da bude bele boje što je simbolizovalo čistotu i nevinsot. Danas je to prevaziđeno pa su svadbene torte prava umetnička dela.

Sečenje svadbene torte takođe je zadatak sa dosta simbolike. To je takođe deo ceremonije koji se od davnina poštuje do dan danas. Običaj je da svi probaju svadbenu tortu ali pre toga je najbitnije da to prvi urade mladenci jer za mladu će konzumiranje torte osigurati plodnost. Kada se taj tradicionalni deo završi onda se torta deli gostima što označava njihovu zajednicu i dobro obavljen prvi zajednički zadatak.
Danas u savremeno doba se većina ovih običaja nepoštuje što neumanjuje veličinu i to koliko je svadbena torte bitan detalj na venčanju. Zato se danas služimo raznim novim tehnikama kako bismo mladencima ispunili svaku želju.
To su torte u raznim bojama, veličinama i oblicima, romantične, rustic, siluete, sa dosta čipke ili cveća, tapacirane, oslikane…sve je to uklpoljeno uz dekoraciju u sale u restoranu, boje venčanice i odela kao i samih ideja i zamisli mladenaca i nas poslastičara koji nastojimo da napravimo čak i nemoguće.
Uz mogućnost korišćenja novih elektronskih tehnologija danas nam najviše ideja i inspiracije stiže sa raznih stranih sajtova, emisija, blogova…donosi nam nove trendove i želje mladenaca da i njihova svadbena torta izgleda baš tako kako su je videli.
Tako da svaka sezona nosi neki svoj pečat.

Ova sezona 2016 nam je donela tri božanstvene boje, a to su puder roze, šampanj i mint zelena u kombinaciji sa pupoljcima, sitnim i krupnim cvećem, trakama u dnu spratova doblili smo predivne kombinacije za najslađi deo svake svadbene ceremonije, a to je svakako svadbena torta.